Petrović: Izgradnja nacionalnog stadiona kao dvadeset godišnjih budžeta Vranja

Slobodan Petrović, narodni poslanik Srbija centra iz Vranja, izjavio je da će vlast na izgradnju nacionalnog stadiona potrošiti bar 600 miliona evra, što je oko 20 godišnjih budžeta grada Vranja.

"Grad Vranje i još šest opština Pčinjskog okruga će ove godine, na ime svih kapitalnih investicija u okrugu, utrošiti oko 11,3 miliona evra.

Za jedan fudbalski stadion vlast će potrošiti onoliko novca koliko bi se u Pčinjskom okrugu potrošilo za kapitalne investicije u naredne 53 godine", rekao je Petrović u parlamentu Srbije.

On je dodao da bi novac mogao svrsishodnije da se iskoristi, na primer, da se obezbede besplatni udžbenici za đake na teritoriji cele Srbije, a ne samo u Beogradu, i to najmanje narednih 10 godina.

"Za stadion će se potrošiti mnogo više nego što će Srbija dobiti rudne rente za eksploataciju litijuma.

Zabranite rudarenje litijuma, a novac od potencijalne rudne rente nadoknadićete odustajanjem od ovog suludog projekta", kazao je Petrović.

On je podsetio da je vlast prošle godine već zadužila građane za izgradnju linijske infrastrukture do nacionalnog stadiona u iznosu od 24 milijarde dinara.

"Vlast obećava stadion od 2015. godine i već tada je krenula licitacija sa njegovom cenom.

Od 150 miliona evra, preko 250 miliona 2018, iako izgradnja još nije ni počela", podsetio je Petrović.

Poslanik je naglasio i da je 2020. godine ministar Siniša Mali tvrdio da je Studija opravdanosti završena.

"Uprkos tome, Ministarstvo finansija raspisalo je u februaru ove godine tender za izradu Studije opravdanosti.

Zbog kontradiktornih izjava državnih funkcionera u prethodnom periodu, nismo čak sigurni ni oko cene, kao ni oko toga da li postoji studija opravdanosti ovog projekta.

Jedino što sigurno znamo je da nas vlast zadužuje milijardama", zaključio je Petrović.

Najnovije vesti