Otvorena međunarodna likovna kolonija: Blagodeti druženja i stvaranja FOTO/VIDEO

Međunarodna likovna kolonija Vranje 2024 zvanično je otvorena u ponedeljak u prostorijama Likovne radionice Narodnog univerziteta, dugogodišnjeg domaćina ove manifestacije.

Vesna Marinković Stanković, slikarka i voditeljka Likovne radionice NU, podsetila je da tradicionalna likovna kolonija na ovim prostorima datira od davne 1974. godine, te da je u to vreme nosila naziv Kolonija Prohor Pčinjski.

"Ta kolonija trajala je do devedesetih godina prošlog veka i na njoj su učestvovala mnoga poznata umetnička imena iz bivše Jugoslavije.

Potreba za nastavkom, odnosno obnovom te kolonije javila se 1992. godine i tada smo pokrenuli koloniju koja nosi naziv Vranje, a od 1995. godine dobila je međunarodni karakter", rekla je Marinković Stanković.

Ove godine umetnici različitih stilskih opredeljenja u Vranje su stigli iz više zemalja.

To su Desislava Simeonova Getova (Bugarska), Lojze Kalinšek (Slovenija), Dragana Stojanović Savić (Grčka), Kostin Brateanu (Rumunija), Darija Mazurina (Rusija), Danilo Vuković (Trstenik, Srbija) i Zoran Petrušijević Zop (Vranje, Srbija).

Ima tu ekspresionsta, slikara koji beleže istorijske momente, onih koji pretežno rade ikone, umetnika koji su česti gosti raznih kolonija, ali i onih koji nemaju mnogo iskustva sa ovakvih manifestacija.

Svi su poručili da im je važno druženje i razmena slikarskog iskustva.

Prvenstveni cilj kolonije je razmena slikarskih iskustava, stvaranje umetnički dela, ali i upoznavanje istorije i tradicije Vranja, kao i druženje slikara sve do 21. jula.

"Kolonija je otvorenog tipa, dostupna svim građanima, ljubiteljima likovne umetnosti, koji u ovom periodu mogu da prate rad i stvaranje umetnika, učesnika kolonije.

Za učesnike je pedviđen obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti Vranja, prijem kod gradonačelnika, poseta Manastiru Prohor Pčinjski, Narodnom muzeju u Vranju", navode iz NU.

Za učesnike je predviđen obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti Vranja, prijem kod gradonačelnika, poseta Manastiru Prohor Pčinjski, Narodnom muzeju u Vranju.

Nakon završetka Likovne kolonije, početkom septembra 2023. biće priređena tradicionalna izložbalikovnih radova učesnika kolonije.

Likovna kolonija je na ovim prostorima prvi put organizovana 1974. godine, u organizaciji NU i Kulturno-prosvetne zajednice Kumanova, i bila je locirana u Manastiru Prohor Pčinjski.

Imala je prekid u svom radu, da bi 2002. godine Narodni univerzitet, uz pomoć tadašnje opštine Vranje, organizovao Likovnu koloniju Vranje 2002, nastavljajući lepu tradiciju.

Sa dosadašnjih kolonija učesnici kolonija pokolonili su Vranju više od 160 slika koje se čuvaju u depou NU.

Organizator kolonije je Narodni univerzitet, a pokrovitelj Grad Vranje.

Najnovije vesti