Otvorena izložba fotografija Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski

Izložba fotografija pod nazivom Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski, povodom obeležavanja 130 godina od rođenja i 45 godina od upokojenja ovog duhovnika, otvorena je u Svepravoslavnom centru u Vranju koji nosi Justinovo ime.

Koautor izložbe mr Nenad Bojkov (sa njim je izložbu pripremao i protođakon Micko Micković), kazao je da je izložba pripremljena u nekoliko tematskih celina, koje hronološki prate Justinov život i delanje.

"Fotografije pokazuju sve važne trenutke iz njegovog života, detinjstva, školovanja, vojničkih dana, monaški i duhovnički podvig.

Tu su i fotografije rodne kuće oca Justina, one koju su komunisti srušili do temelja, kao i fotografije kuće koja je ponovo sagrađena.

Otac Justin veliki svetitelj, teolog, filozof i hrišćanin rođen je u Vranju i ta činjenica jeste velika čast za sve koji u njemu živimo.

Ali, ova velika čast sa sobom nosi i veliku odgovornost da mi njegovi Vranjanci i njegovi naslednici ne dozvolimo da vreme izbriše iz naših srca i uma neprekidno sećanje na oca Justina", potencirao je Bojkov.

Ovom prigodom dodeljene su nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola koji su učestvovali na eparhijskom takmičenju iz verske nastave, kao i najboljima na likovnom i literarnom konkursu Srna u izgubljenom raju.

Predsednica Skupštine grada Vranja Zorica Jović istakla je značaj obeležavanja ovog važnog jubileja.

"Negujući uspomenu na oca Justina, imamo obavezu da zajedno radimo, gradimo i ulažemo u dalji razvoj našeg grada", istakla je Jović čestitajući nagrađenima.

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve doneo je odluku da se ovaj jubilej na nivou SPC obeleži upravo u Vranju, jer je ovaj dan posvećen Svetom Justinu Ćelijskom i Vranjskom.

Eparhija vranjska ovaj datum obeležava i kao svoju slavu.

Najnovije vesti