Osam decenija od oslobođenja: Narodni otpor i požrtvovanje FOTO

Polaganjem venaca i cveća na Spomenik revolucije kod Pedagoškog fakulteta, svečano je obeleženo osam decenija oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković govorio je na komemorativnom skupu o "otporu i požrtvovanju našeg naroda, u jednom od najmračnijih perioda u istoriji civilizacije".

"Ostavši sami i bez podrške zapadnih sila, koje su i same napadnute, poražene i ponižene, Srbi i drugi narodi tadašnje Kraljevine Jugoslavije, organizuju pokret otpora i kreću u gerilsku borbu.

Za čast, za slobodu.

Neko je jednom rekao, tajna slobode počiva na hrabrosti.

Ne zaboravimo činjenicu da su srpski borci oslobađali i one koji su u ratovima bili na drugoj strani, jer sloboda ne poznaje ni ime ni prezime.

I ne treba zbog toga da tražimo zahvalnost ni priznanje, ugled i čast žive doveka.

Dovoljno je što kao narod nosimo ožiljke istorije nastale u moru bitaka za pošteniji i bolji svet“, rekao je Milenković

O značaju narodnooslobodilačke borbe na ovim prostorima govorio je i predsednik Skupštine SUBNOR Srbije Miroljub Stojčić.

Vence i cveće položile su brojne delagacije.

U programu su učestvovali Gradski mešovoti hor, ansambl Muzičke škole Stevan Mokranjac u Vranju i učenici vranjske gimnazije Nina Tasić i Luka Stajić koji su recitovali pesmu Na Petrovačkoj cesti Branka Ćopića i Prkosnu pesmu Dobrice Erića.

U okviru obeležavanja 7. septembra, u Galeriji Narodnog muzeja postavljena je izložba povodom 80 godina od formiranja Osme srpske udarne brigade.

Najnovije vesti