Ona zna: Šansa za ekonomsko osnaživanje žena u Pčinjskom okrugu

Žene iz Vranja i Pčinjskog okruga imaće šansu da se preko projekta Ona zna – Ekonomsko osnaživanje žena u naredne četiri godine ekonomski osnaže, putem povećanja njihovog potencijala za zapošljavanje, širenjem mogućnosti za samozapošljavanje i poslovanje, jačanje lokalnih i nacionalnih javno-privatnih kapaciteta i saradnje u uspostavljanju politika i praksi usmerenih na smanjenje prepreka ekonomskom učešću žena i rodne pristrasnosti u radnom okruženju.

Program obuka pod nazivom Ona zna, koji će se osim u Pčinjskom realizovati i u Jablaničkom okrugu, namenjen je nezaposlenim ženama koje žele da unaprede svoje veštine zapošljavanja.

Takođe i ženama koje žele da započnu sopstveni biznis, ali i ženama koje su već preduzetnice i/ili vlasnice firmi i žele da unaprede svoj biznis.

Aktivnosti programa podeljene su u dve faze - prva koja obuhvata program obuka, mentorsku podršku i umrežavanje, dok se druga faza programa odnosi na dodelu bespovratnih sredstava.

Uslovi za učešće u programu obuka u okviru projekta Ona zna predviđa da 80 žena iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga dobiju priliku za podršku kroz program obuka.

Opšti uslovi za učešće

Opšti uslovi učešća su da žena ima prebivalište u nekoj od opština Pčinjskog ili Jablaničkog okruga, a ukoliko se kandidatkinja prijavljuje kao nezaposlena, vlasnica firme, osoba sa invaliditetom, samohrani roditelj ili pripadnica manjine, dobija dodatne bodove prilikom rangiranja. Pravo na učešće u drugoj fazi programa obuka u okviru projekta Ona zna za dodelu bespovratnih
sredstava najbolje ocenjenim biznis planovima, imaju one kandidatkinje koje su uspešno završile program obuke i izradile biznis plan, a pripadaju grupi žena koje žele da započnu sopstveni biznis ili su ga već započele (vlasnice su firmi).

Prijave za ovaj program počeće 2. septembra, preko zvanične internet stranice Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga www.centarzarazvoj.org, na zvaničnoj internet stranici projekta Ona zna https://onazna.rs/konkursi/, kao i na zvaničnim internet stranicama partnera na projektu.

Na ovim internet stranicama mogu se preuzeti prijavni formulari.

Popunjenu prijavu treba ili doneti lično u Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, ili poslati poštom Centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, na adresu Pana Đukića 42, Leskovac 16000.

Rok za dostavu prijava za učešće u prvoj fazi projekta – učešće u obukama je 20. septembar.

Projekat je finansiran od USAID-a u Srbiji.

Razvili su ga i sprovode partneri na projektu - Impakt Haba Beograd, kao vodeći partner, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga (CRJPO), Američka privredna komora - AmCham i Erste Banka.

Najnovije vesti