Ove godine neće biti održana tradicionalna "Škembijada" u selu Krševica kod Vranja zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, saopštili su organizatori međunarodnog takmičenja u pripremanju jela od škembića.
Škembijada je trebalo da bude održana ovog avgusta trinaesti put u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije sela "Škembijada Kale Krševica", pod pokroviteljstvom Mesne zajednice Krševica i Turističke organizacije opštine Bujanovac.
Pored čorbe od škembeta u Krševici se spremaju pečeni šerdani, jelo od creva i džigerica, škembići pod sačem i glava u škembetu.
"Škembe" je ono od čega se prave škembići.
Škembe je u stvari goveđi želudac.
Za pripremu škembića seče se na trake.
Potom se ostavi na par sati u hladnoj vodi, a uz razne dodatke koje znaju pravi majstori dobija se jedinstveni ukus.
Omiljen su gurmanski specijalitet, posebo na jugu Srbije, a u ove krajeve stigli su sa Turcima.
RECEPT (jedan od mnogobrojnih specijaliteta od škembića)
Potrebno je: 1 kg svinjskih ili junećih škembića; 1 veza zeleni; 1 celer; mešavina začina po ukusu; 4 čena belog luka; 2 lovorova lista; 1/2 kašičice bibera u zrnu; 5 glavica crnog luka; 100 g mesnate suve slanine; 50 g paradajz pirea ili gustog soka; peršunov list; 1 puna kašika masti; 4-5 kašika brašna; 1 kašičica mlevene slatke paprike.
Priprema: Škembiće očistiti i oprati, a potom staviti u lonac i naliti vodom. Dodati seckanu zelen i celer, glavicu crnog luka i 2 čena belog luka, lovorov list i biber u zrnu. Sve ostaviti da se kuva oko 4 do 5 sati. Kuvane škembiće ohladiti i iseći na šire trake.
U šerpi zagrejati mast, pa dodati sitno seckane 4 glavice crnog luka, biber u zrnu i lovorov list. Ubaciti sitno seckanu slaninu, pa sve lepo propržiti oko 4-5 minuta. Zatim sipati 4-5 kašika brašna i neprestano mešati dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodati sitno seckan beli luk, slatku mlevenu papriku i paradajz pire. Sipati 1,5 l vode i dodati škembiće, pa ih kuvati još 15-20 minuta. Pred kraj kuvanja začiniti i zaljutiti po ukusu. Uz dobro belo vino, prijatno!