Odgovor Bosil-metala na tekst „Protesti protiv bosilegradskog rudnika: Za spas reke i zdravlja građana"

Ovaj odgovor/ispravku objavljujemo u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, a posebno u vezi sa članovima 94, 95, 102, 107. i 108, kao i u skladu sa Kodeksom novinara Srbije, posebno Odeljka I – tačke 1, 2, 3, 4 i 5, Odeljka IV – tačke 1 i 6, Odeljka V – tačke 1, 2, 3 i 4.

U ime našeg klijenta kompanije „Bosil-Metal“ d.o.o. iz Bosilegrada, obraćamo vam se povodom netačnih tvrdnji koje ste preneli na vašem sajtu i pozivamo Vas da objavite ovaj odgovor/ispravku na informaciju koju ste pustili na sajtu pod naslovom Protesti protiv bosilegradskog rudnika: Za spas reke i zdravlja građana FOTO od 13. juna 2024. godine.

Odgovor/Ispravka

Pojedine informacije koje ste preneli u navedenom tekstu, a tiču se projekta kompanije „Bosil-Metal“ u Karamanici, netačne su i nisu utemeljene u činjenicama, zbog čega vas i molimo da objavite ovaj odgovor/ispravku.

U tekstu se između ostalog navode tvrdnje predsednice udruženja „Eko Surdulica“, da rudnik u Karamanici predstavljaju pretnju po vode reke Dragovištice i njenog eventualnog zagađenja, a sve zato što će u reku navodno biti ispuštane otpadne vode iz rudnika. Ove informacije su potpuno netačne iz razloga što projekat u Karamanici nema nikakvih otpadnih voda, niti se bilo kakve vode ispuštaju u okolinu, s obzirom da je u pitanju zatvoreni sistem rada u planiranom projektu u Karamanici. Iz tih razloga ne može biti nikakvih reči o tome da će otpadne vode iz rudnika zagaditi reku, kako se navodi u tekstu, jer otpadnih voda nema, te nije jasno zašto se ovakve dezinformacije puštaju u javnost.

Rudnik „Bosil-Metal“ d.o.o. iz Bosilegrada pri svim svojim aktivnostima vodi računa o tome da priroda u okruženju ne bude ugrožena i u tom cilju konstantno sprovodi brojne mere zaštite, u skladu sa propisima Republike Srbije. Prema dosadašnjim ispitivanjima životne sredine od strane akreditovanih ustanova Republike Srbije, svi parametri su u dozvoljenim koncentracijama i ne odstupaju čak ni od rezultata analiza takozvanog „nultog stanja“, koje je sprovedeno pre pokretanja pilot postrojenja.

Institut za zaštitu na radu iz Novog Sada, koji je od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ovlašćen za obavljanje fizičko-hemijskih, senzornih i mikrobioloških ispitivanja otpadnih, površinskih i podzemnih voda, kao i uzorkovanje voda, a po nalogu opštinske uprave u Bosilegradu, obavio je 2023. godine veštačenje vodenih tokova u Bosilegradu, kako u Karamanici, tako i reke Dragovištice. Utvrđeno je da svi parametri uzorkovane vode zadovoljavaju vrednosti propisane Uredbom o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo postizanje, koju je objavio Službeni glasnik Republike Srbje.

Takođe, ispitivanje vode iz Bezimenog potoka, koji protiče u blizini postrojenja, sprovodi se svaka 3 meseca i to 150 metara iznad i 250 metara ispod rudnika, a sprovodi ga akreditovani Zavod za javno zdravlje iz Vranja. Rezultati svih ispitivanja dostavljaju se odmah Republičkoj ekološkoj inspekciji i ostalim nadležnim institucijama Republike Srbije. Po do sada dostavljenim rezultatima nismo imali primedbi od nadležnih institucija i organa. Dosadašnji rezultati pokazuju, kao što smo naveli, da se merenja ne razlikuju od takozvanog „nultog stanja“.

To pokazuje da vodotokovi nisu ugroženi ovim projektom, jer kao što smo naveli, rudnik nema otpadnih voda. Pomenuti Bezimeni potok je oko 5 meseci godišnje gotovo suvog korita i kao takav, nije obezbeđivao dovoljnu količinu vode za rad pilot postrojenja, pa je rudnik konstruisao pomenuti zatvoreni sistem, tako što se u jednom bazenu prikupljala sveža voda, koja se potom ispuštala u flotaciju. U tom ciklusu, nakon upotrebe u flotaciji, ona se pumpama, uz minimalne gubitke, vraća u drugi bazen, gde se taloži, prerađuje, a potom ponovo koristi u flotaciji, dok se zbog isparavanja malo sveže vode povremeno pridodaje da nadoknadi gubitak.

Želimo da istaknemo da je svima nama u „Bosil-metalu“ u interesu da živimo i radimo u zdravom okruženju, da se Bosilegrad razvija, da imamo zadovoljne zaposlene, koji će ostati da žive u ovom kraju, jer imaju perspektivu. Prema Glavnom rudarskom projektu, rudnik će zapošljavati oko 320 radnika. Takođe, kao socijalno odgovornoj kompaniji smatramo našom obavezom da maksimalno pazimo na očuvanje životne sredine kroz naš rad, vodeći se najvišim evropskim standardima, što ćemo činiti i u budućnosti.

Najnovije vesti