Odbor za ljudska prava: Potpisan međuopštinski memorandum za zaštitu žena i dece od psihičkog nasilja

Okrugli sto o temi SOS Telefon i pedijatrija - Zatvori vrata psihičkom nasilju, održan je u Vranju u prisustvu direktora i saradnika zdravstvenih ustanova iz Vranja i ostalih opština Pčinjskog okruga.

Na osnovu dogovora do koga je došlo prilikom obilaska svih zdravstvenih ustanova, na ovom okruglom stolu u Vranju potpisan je prvi međuopštinski memorandum SOS telefona za žene Vranje - Pedijatrija - Službe za zdravstvenu zaštitu dece, s ciljem jačanja mreže podrške i doprinosa u oblasti prevencije i suzbijanja porodično-partnerskog psihičkog nasilja nad ženama/majkama", saopšteno je iz Odbora za ljudska prava u Vranju.

"Potpisivanje memoranduma od velikog je značaja u smislu prepoznavanja, jačanja mreže podrške i zajedničkog odgovora psihičkom nasilju nad ženama u domenu pedijatrije i službe za zdravstvenu zaštitu dece", navode iz vranjskog odbora.

Na okruglom stolu jedna od predavačica bila je prof. dr Bosiljka Đikanović, specijalista socijalne medicine sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

A, o oblicima psihičkog nasilja nad majkama/starateljkama, važnosti razumevanja problema, brze podrške i iskustvima u radu, gde se u praksi evidentira uticaj psihičkog nasilja nad predškolskom decom govirile su i dr Vojislava Stojiljković, specijalista pedijatrije u peneziji, psiholog mr Zdravka Gigov, spec. defektolog Una Mladenović Tasić, specijalista ranih intervencija u detinjstvu.

Miroslava Despotović, dipl.pravnica, saradnica SOS telefona za žene u Vranju, podsetila je da zvanična statistika potvrđuje da je svaka druga žena preživela ili je izložena psihičkom nasilju u porodično-partnerskim odnosima.

"Psihičko nasilje u prodici ostavlja dugoročne posledice na zdravlje žena i dece predškolskog uzrasta, a za pravosudni sistem još uvek postoji veliki kamen spoticanja, zbog nedostatka validnih dokaza, često nedostatka svedoka.

I u ovom domenu ovaj okrugli sto i potpisani međuopštinski memorandum imaju veliki značaj, jer će doprineti povećanju kompetencija pedijatara i medicinskog osoblja u oblasti reakcije na psihičko nasilje i njegovo evidentiranje", navodi se u saopštenju.

SOS telefon za žene Vranje, jedini specijalizovani servis za žene u Pčinjskom okrugu, za prvih 6 meseci ove godine evidentirao je blizu 100 poziva.

Za podršku i pomoć obratilo se 68 žena, koje su prijavile 36 deteta mlađih od 18 godina u porodično-partnerskim zajednicama da su indirektno izložena i psihičkom nasilju, zaključuje se u tektu saopštenja.

SOS telefon za žene Vranje radi neprekidno od formiranja 2002. godine.

U svom radu tim SOS konsultantkinja je kontaktiralo više od 10.000 žena I devojaka sa iskustvom porodično-partnerskog nasilja u svojim i životima svoje dece.

SOS servis je primio blizu 24.000 SOS poziva ili kontakta onih kojima je potrebna pomoć, organizovale smo blizu 50.000 SOS usluga (psiho-socijalna, pravna, timska podrška, zastupanje žena u njihovo ime u institucijama, pisanje dopisa, smeštaj u Sigurnu kuću i dr).

"Tišina u psihičkom nasilju jednom mora da pukne.

Za pomoć i podršku pozovi SOS Telefon Vranje 0800 001 017, radnim danima od 10 do 16 časova", poručuju iz SOS telefona.

Najnovije vesti