Obeležen Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Edukacijom o trgovini ljudima i podelom flajera i propagandnog materijala, koji sadrže osnovne pojmove i preventivna uputstva kako se zaštititi i ostati bezbedan, i kome se obratiti za pomoć i podršku kada je to potrebno, u Vranju je obeležen 30. jul, Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću grada Vranja.

Akcija je sprovedena u saradnji Lokalnog tima za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja, Crvenog krsta Vranje i HK Jumko, na čijem je bazenu organizovana ova akcija.

U okviru nje su edukatori Crvenog krsta, u saradnji sa članovima Kancelarije za mlade, održali edukaciju o temama vezanim za trgovinu ljudima.

Zamenik gradonačelnika Milan Ilić i gradski većnik Saša Stamenković priredili su prijem za Nenada Simića, potpukovnika policije i rukovodioca Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, te predstavnike Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima.

Simić je rekao da na teritoriji Srbije ima 17 lokalnih timova koji su formirani za borbu protiv trgovine ljudima.

„Planirano je da ovde u Vranju 18. oktobra bude obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Obaveštavam vas da su doneti program i akcioni plan za borbu protiv trgovine ljudima za period od četiri godine, kojima smo predvideli i određene aktivnosti koje se odnose na lokalne timove", rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), zajedno sa Vladom Srbije, preduzima aktivnosti na izradi i donošenju Zakona u oblasti borbe protiv trgovine ljudima.

„Nastojaćemo da se na sistemski način reši ovaj problem, kako u pogledu suzbijanja, tako i u pogledu prevencije, koordinacije i saradnje svih nas u ovoj oblasti.

Rok donošenja ovog zakona je jun 2025. godine.

Bićemo prva zemlja u regionu, koja će imati zakon u oblasti borbe protiv trgovine ljudima“, istakao je Simić.

Zamenik gradonačelnika Milan Ilić kazao je da uspešno rešavanje problema trgovine ljudima "zahteva zajednički rad i kontinuiranu saradnju lokalne samouprave i republičkih institucija".

„Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima u Vranju postoji od 2013. godine.

Tada smo bili jedna od šest lokalnih samouprava koja je formirala ovu mrežu.

U lokalnom parlamentu usvojena je Deklaracija o borbi protiv trgovine ljudima", podvukao je Ilić.

Sastanku je prisustvovao načelnik Policijske uprave Vranje Saša Nedeljković, koji je naglasio spremnost predstavnika PU da, i u narednom periodu, "odgovore na sve izazove u vezi sa ovim problemom, uz saradnju sa svim relevatnim lokalnim i republičkim insutucijama".

Najnovije vesti