NSNP: Grad Vranje ne prati sve parametre za utvrđivanje kvaliteta vazduha

Iz Udruženja mladih Naš svet, naša pravila (NSNP) u Vranju saopšteno je da je, s ciljem utvrđivanja stvarnog kvaliteta vazduha u Vranju neophodno "praćenje većeg broja aeropolutanta".

"Na osnovu dugogodišnjih analiza i monitoringa, Grad Vranje kvalitet vazduha u gradu označava kao dobar, iako se ne prati kompletna slika i svi zagađivači, prigovaraju iz NSNP.

"Kad dođe lepo vreme, lako zaboravimo kako smo disali zimi.

Podsećamo na zagađenost vazduha u Vranju, u cilju poboljšanja njegovog kvaliteta, kako bi nam sledeća zima bila lakša i zdravija.

U dokumentima Grada Vranja nema tragova o merama za borbu protiv klimatskih promena, a sva dostupna dokumenta koja se odnose na zaštitu životne sredine u gradu nisu povezana sa samim problemina", navode iz NSNP.

Problem klimatskih promena "nije prepoznat kao zasebna tema" na lokalnom nivou, već je, kako se podvlači, "u domenu teme zaštite životne sredine, iako ovaj problem sve više utiče na naš svakodnevni život".

Iz NSNP podsećaju a je Grad Vranje 2022. godine usvojio Nacrt kratkoročnog akcionog plana kvaliteta vazduha na teritoriji Grada.

"Međutim, on nije dostupan onlajn", naveli su iz NSNP.

Na kraju saopštenja navode se podaci sa portala IQ Air prema kojima je Vranje bilo deseti najzagađeniji grad Evrope 2023. godine kada je u pitanju kvalitet vazduha.

Najavili su da će u narednom periodu istraživati koliko se i na koji način grad Vranje bavi temom klimatskih promena.

Najnovije vesti

Foto vranje.rs Nagrađeni vranjski talenti »

U Skupštinskoj sali održana je svečana dodela diploma i nagrada talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola u organ...