Najavljena nova sezona u pozorištu: Godina u znaku veka teatra FOTO/VIDEO

Otkad je Pozorištu Bora Stanković u Vranju 1997. godine vraćen profesionalni status, lokalni teatar učestvovao je na više od 40 festivala i osvojio 50 nagrada, rečeno je u četvrtak na konferenciji za medije, kojom je najavljena nova pozorišna sezona.

Od 1997. do 2012 (kada je izgorela pozorišna zgrada), ovaj teatar je osvojio 19 nagrada, u periodu 2012 - 2019. osvojeno je 20 nagrada, a od 2019. do 2024. godine 11 festivalskih nagrada, obelodanjeno je pred novinarima.

"Kuriozitet je da se u vreme najtežih uslova, kada nismo imali zgradu posle požara, pozorište se kao feniks izdiglo iz pepela i osvojilo značajne nagrade", kazao je umetnički direktor Bojan Jovanović.

On se potom osvrnuo na značajan jubilej - obeležavanje stogodišnjice pozorišta, predočavajući kakav angažman pozorišnih poslenika u Vranju to podrazumeva, što je osnovna preokupacija uprave teatra, uz festival Borini pozorišni dani koji se bliži.

Direktorka Kristina Janjić Stojanović rekla je da je pozorišna sezona za vranjski teatar zvanično počela pre dva dana, izvođenjem predstave Autoput Sagbama, kojom je i zatvorena prethodna sezona, kada je reč o premijerama.

"Upravo sa tim ostvarenjem gostovaćemo 27. septembra na Danima komedije u Kumanovu, što je prva važnija aktivnost koja očekuje teatar na početku sezone.

Jedan od predstojećih projekata, takođe u septembru, jeste i autorski projekat glumca Marka Nikolića, koji će premijerno izvesti stend-ap komediju Najgori do sada 2, a izvođenje će biti u humanitarne svrhe", rekla je Janjić Stojanović.

Ona je dodala da će, u okviru vanteatarskih aktivnosti, pozorište 25. septembra biti domaćin koncerta One tri, u sklopu u manifestaciju Dani Srpske u Srbiji.

Takođe, krenuće i treća sezona Škole glume.

Vodiće je kao i dosad glumci Milena Stošić i Marko Petričević, a od ove sezone priključiće se glumac Marko Nikolić.

"Počeli smo februara 2023, negde na pola sezone, obnovivši školu glume posle dugo godina i to je praktično bio pilot projekat.

Polaznike smo podelili u tri grupe, najmlađi do petog razreda, srednji zaključno sa osmim i stariji uzrast su srednjoškolci.

I ove godine Marko Petričević radiće sa najmlađima, umesto Jelene Filipović sa srednjom grupom radiće Marko Nikolić će raditi sa srednjom grupom, a ja kao i dosad sa srednjoškolcima", rekla je Milena Stošić, uz napomenu a će audicija za prijem novih polaznika biti održana u nedelju 15. septembra.

Glumac Marko Nikolić rekao mu je da mu je čast što će imati priliku da u okviru škole glume radi sa najmlađim glumačkim talentima.

On je, takođe, kazao da je svoju stand-ap komediju Najgori do sada igrao od 2019. godine, i da se odlučio da ove sezone publici ponudi drugi deo - Pedeset nijansi svinje.

Na kraju je rečeno da će u narednom periodu pozorište prodavati ulaznice za sve iz vlastite produkcije po sniženoj ceni.

Karte za večernje predstave biće 200, a za one na dečjoj sceni 100 dinara.

Obezbeđene su i pogodnosti za učenike, studente i penzionere.

Vek organizovanog pozorišta u Vranju

Petog oktobra 1924. godine formirano je Pozorište građanske kasine i od tada u Vranju počinje organizovan pozorišni život. Okružno narodno pozorište osnovano je 27. aprila 1946. Za upravnika je postavljen Ljubiša Ružić. Uspešno je radilo do 31. augusta 1954. Tada je sala imala 425 mesta. Prva predstava izvedena je 6. jula 1946. godine i bio je to Pokojnik Branislava Nušića. Radila su čak tri profesionalna scenografa - Milorad Antić, Momčilo Antić i Ljubinka Đorđević. Momčilo Antić je bio i glumac, pisac dečjih predstava, a pojavljivao se i kao reditelj.

"Uspeli smo. To nije bilo lako. Trebalo je bez igde ičega otvoriti pozorište", ostale su reči Vuleta Aleksića Vrteškara, kasnije poznatog glumca u Nišu.

Posle osam godina pozorište je ostalo bez profesionalnog statusa - zbog besparice. Prvog marta 1954. godine doneta je odluka o ukidanju tada Narodnog pozorišta Bora Stanković. O tome je sa setom pisao Momčilo Antić Klinčar, glumac, reditelj, scenograf.

"Profesionalno pozorište u Vranju živelo je samo osam godina. Nedovoljno da izgradi svoju umetničku fizionomiju i stekne svoj potpuni identitet", napisao je između ostalog.

Za to vreme izvedeno je 66 premijera, odigrano 1.056 predstava koje je videlo 323.020 gledalaca. Zbog nedostatka sredstava profesionalno pozorište je ukinuto, i dugo godina je potom bilo u statusu amaterskog. Status profesionalnog teatra obnovljen je 1997. godine.

Najnovije vesti