Na meti za iskopavanje dvadeset osam lokacija u Vranju i okolinim opštinama

U vezi sa aktuelizovnjem teme iskopavanja litijuma na području jadra, Vranje news podseća na ranije tvrdnje Dragana Antića, ekološkog aktiviste i člana Ekološkog ustanka, da postoji čak 28 lokacija na teritoriji Vranja i Pčinjskog okruga na kojima su sprovedene faze istraživanja za iskopavanje litijuma i bora.

"Što se tiče okoline Vranja, spominje se Klinovac, priča se i o kopanju litijuma i zlata u okolini Bosilegrada.

Rio Tinto je zainteresovan i za Trgovište, Klenike, Spančevac, Rusce, Buštranje, Novo Selo.

Na 28 lokacija u Vranju i okolini oni su završili dve faze istraživanja, i to piše na sajtu Rio Tinta", kazao je ranije Antić.

Čak je, dodao je on, obavljeno istraživanje o uticaju magnetizma i gravitacije na iskopavanje litijuma.

"Sad sledi bušenje", kazao je Antić.

Antić je ranije naveo da je korist koju bi država imala od iskopavanja litijuma i boraminimalna, u odnosu na ono što bismo mogli da ostvarimo kroz razvoj poljoprivrede, organske hrane i turizma.

"Godine 2014. donet je novi Zakon o rudarstvu, što je omogućilo preče pravo iskopavanja stranim kompanijama koje sprovode istraživanje.

A i rudna renta je vrlo niska, tri odsto.

Sve to je zainteresovalo strane firme da dođu u našu zemlju.

Ono što mi ne možemo da dokažemo, ali pretpostavljamo, jeste da su u igri velike provizije, i da ne možemo govoriti o interesu države, već o interesu pojedinaca", kazao je Antić.

Bitka za Vlasinu: Ugroženi Crna Trava i čitav jug

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina sa republikom Nemačkom, a vezano za otvaranje rudnika litijuma na području Podrinja, iz organizacije Bitka za Vlasinu saopštili su da "duboko saosećaju sa našim zabrinutim građanima".

"Uprkos celokupnoj stručnoj javnosti, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) kao našoj krovnoj, naučnoj instituciji, predstavnici Vlade Srbije, izabranici naših građana, donose odluke sa fatalnim ishodom po sve nas. Iz tog razloga, Bitka za Vlasinu želi da vas upozna sa onim što se dešava na vašoj teritoriji i da vas upozori na posledice. Prostornim planom Republike Srbije do 2035, Crna Trava je markirana kao zona potencijalnog rudnika. Na slici Ministarstva rudarstva i energetike možete videti lokacije Dobro Polje i Brod. A to znači sledeće: nestaće čitavo područje Vlasina sa svim okolnim planinama i najkvalitetnijom vodom. Reka Vlasina će biti potpuno uništena. Istražnu kompaniju zanima bakar, zlato i šta god nađu. Ako vas lažu za ekološko rudarastvo, pogledajte kako izgleda Bor. Iselićete se svi, a ostali će živeti skraćenim i mučnim životom.
Srbiju nam razjedaju", navode iz Bitke za Vlasinu.

U tekstu saopštenja se dodaje da je firma iz Beograda, koja je dobila istražno pravo, a pripada jednoj kanadskoj kompaniji, prema podacima na internetu imala je u 2021. nula zaposlenih, 2022. jednog; 2023. dva i da je u 2023. godini firma poslovala sa neto gubitkom od 24,2 miliona.

"Da garancija nema, niko sa gubitkom ne bih poslovao. Poštovani južnjaci, Crnotravci, Bosilegrađani, Surduličani, Vlasotinčani, Leskovčani, Vranjanci, Lebančani, gde god da ste. Izgubićete vaš kućni prag. Neće biti više ni Vlasinke, ni Crnotravskog sabora, ni Vlasinskog leta. Ulazimo u sumornu jesen iz koje se nikada nećemo izvući. Neće biti Srbije, jer je premala teritorija da izdrži ovoliko rudnika. Da se ne bi ponovila situacija sa Rio Tintom i Rio Savom zapitajte sebe i vaše golemaše da li se slažu da se vaši domovi rasele, a mi nestanemo jer to nam je predviđeno", navodi se u saopštenju Bitke za Vlasinu.

Komentari

Dragane Antiću uradi nešto na lokalnom nivou a, posle ćete rešavatii i probleme na nivou Republike.Tako je Skupštinskom Odlukom grada Vranja dozvoljen rad ug.objekata do oo.h a, vikendom do 01.h.Niste u stanju da sprovodete tu Odluku jer bašte nekih objekata rade uz preglasnu muziku do 04.h.ujutru.Vi vecnici Opštine i ostali nadležni imate očigledno problem sa vlasnicima ,pa tako rešavate "rudarstvo" a gradjani se ganjaju sa psima lutalicama.

Samo mirno spavajte i svojoj deci osigurajte sve mračnu, mračniju budućnost.

Taj proces je nezaustavljiv.
Hijene kad namirišu krv (energente), nema odbrane, dolaze u čoporu, ni Bog ne pomaže. Onaj ko nezna povest, taj je zanesenjak.

Ćitam po potralima da se svaki dan se kod nas otvara po nekoliko rudnika, te Radan te Vlasina te Stara Planina, te zaštitimo ovo te zaštitimo ono...,svako brdo rudnik, dosta bre više!

Najnovije vesti