Milenković: Subvencije za trideset preduzetnika

Trideset privrednih subjekata iz Vranja, pretežno preduzetnika uz veliko učešće žena, finansijski je podržano grantom do 300.000 dinara, rekao je u sredu u velikoj sali Skupštine grada Vranja gradonačelnik Slobodan Milenković.

On je uručio ugovore o subvencijama za samozapošljavanje i subvencijama po projektu Preduzetništvo – temelj lokalnog i regionalnog razvoja, kojeg je Grad Vranje realizovao u saradnji sa nekadašnjim ministarstvom bez portfelja za koordinaciju ravnomernog regionalnog razvoja.

Milenković je rekao da je projektom provobitno odobreno sufinansiranje 10 najboljih inovativnih preduzetničkih ideja iz budžeta Srbije, ali da su u rukovodstvu grada Vranja, "videvši veliku zainteresovanost male lokalne privrede", odlučili "da dodatno opredeli 6 miliona dinara" i podrže još 20 inovativnih ideja za unapređenje biznisa.

"Cilj nam je da se, kroz nabavku sredstava za rad, unese novina u poslovanje, unapredi proizvodno-poslovni proces, proširi tržište, ali i stvore mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta u budućnosti.

Posebnu vrednost ovog projekta predstavljaju obuke koje je sprovela Regionalna razvojna agencija Pčinjskog okruga, naš partner na projektu, imajući u vidu važnost stalne edukacije privrednika", kazao je Milenković.

On je dodao da su lokalnoj samoupravi "podjednako važni i trenutno nezaposleni koji žele da započnu sopstveni posao, da kroz različite preduzetničke inicijative kreiraju radna mesta i pronađu svoje mesto na tržištu proizvodnje i usluga.

"U tom smislu, ističem veoma važnu meru aktivne politike zapošljavanja – subvencije za samozapošljavanje, sa posebnim osvrtom na žensko preduzetništvo.

U 2024. godini trenutno imamo šest novootvorenih privrednih subjekata, podržanih sredstvima budžeta grada Vranja kroz grantove za kupovinu sredstava za rad, u iznosu od 300.000 dinara po korisniku”, kazao je Milenković.

On je dodao da će Grad Vranje nastaviti u narednom periodu da podržava ovakve i slične projekte, jer su "mikro i mali biznisi veoma važan činilac ekonomskog razvoja lokalne zajednice".

"Planiramo da u budžetu za 2025. godinu odvojimo još veća sredstva za podršku preuzetništva i preduzetničkog duha u Vranju“, rekao je Milenković.

Najnovije vesti