Milenković: Lokalna samouprava čini sve za Dositejevu školu

Lokalna samouprava učinila je i čini sve što je do nje, i što je u njenim mogućnostima i nadležnostima, za OŠ Dositej Obradović u Vranju, izjavio je gradonačelnik Slobodan Milenković na poslednjoj sednici gradskog parlamenta.

"Nakon svega što smo prethodno uradili za tu školu, mi smo kompletno finansirali projektno-tehničku dokumentaciju, koja je prihvaćena od strane Ministarstva za javna ulaganja.

Pre toga je, još od 2017. godine, bilo je neophodno legalizovati ceo taj objekat, obaviti preparcelaciju, upisati u katastar, rešiti imovinsko-pravne odnose, a nakon toga, da bismo dobili saglasnost protivpožaraca na ceo taj objekat morali smo da izvedemo i vodovodnu mrežu kroz Ulicu Patrisa Lumumbe.

Znači sve to uradila je lokalna samouprava da bismo uopšte došli u situaciju da možemo da pričamo i finansiranju rekonstrukcije škole", kazao je Milenković u obraćanju odbornicima.

On je u svojoj diskusiji kazao da su svi koji prozivaju njega lično i aktuelnu lokalnu vlast o ovom pitanju licemerni, jer je u septembru prošle godine opozicija u republičkom parlamentu glasala protiv kreditne linije o zaduživanju preko Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"Pre neki dan sam dobio zvaničan mejl iz Ministarstva za javna ulaganja u kome se navodi da to ministasrtvo u procesu ugovaranja novog kredita sa EBRD, vezanog sanaciju i rekonstrukciju školskih objekata.

Oni su nama poslali upitnik koji smo mi popunili i poslali nazad.

Između ostalog, tu je 19 škola sa teritorije Srbije, među njima i naša Dositejeva", rekao je Milenković.

On je još dodao da je, prilikom boravka ministra za javna ulaganja Darka Glišića u avgustu, dominanta tema bila rekonstrukcija OŠ Dositej Obradović, pored obnove Dečjeg odeljenja bolnice.

"Ono što je sigurno je da će rekonstrukcija ove škole biti urađena.

Prema predračunskoj vrednosti radova, vrednost rekonstrukcije je 632 miliona dinara bez PDV-a", kazao je gradonačelnik.

Milenković je dodao da ima i "lični motiv da se bori za ovu školu".

"Moj pokojni otac je predavao u toj školi i naši kućni prijatelji bili su pretežno u iz te škole.

Tako da će Dositejeva škola biti rekonstruisana kao i škole Vuk Karadžić, Svetozar Marković, Jovan Jovanović Zmaj i brojna isturena odeljenja lokalnih škola", kazao je na kraju Milenković.

Odbornici o Dositejevoj školi

Izlaganju gradonačelnika o rekonstrukciji OŠ Dositej Obradović, u sklopu tačke o rebalansu budžeta, o ovom pitanju govorili su i drugi odbornici vlasti i opozicije. Evo njihovih diskusija.

Dejan Manić (Jedinstvena Srbija): Do 2016. nije se znalo ko je vlasnik, držalac ili korisnik objekta Dositejeve škole. Imali smo 2014. odobrena sredstva od 180 miliona dinara od KfW banke za rekonstrukicju, ali nije bio projektne dokumentacije. Na kraju smo došli do građevinske i upotrebne dozvole i gotovog projekta za rekonstrukciju. Škola je sada ušla u novi program, po novoj kreditnoj liniji, i to treba pozdraviti.

Slobodan Petrović (SRCE - Hrabro za Vranje): Rebalansom ste ponovo uvrstili stavku rekonstrukcija OŠ Dositej Obradović. Gospodie Milenkoviću, vi ste, iako ste 5. maja prošle godine od ministarstva obavešteni da para za rekonstrukciju ove škole nema, obećavali građanima, roditeljima i deci koja pohađaju školu da će se to desiiti. Kako toliko možete da budete bez skrupula?

Igor Zlatković (PSG - Hrabro za Vranje): Izgleda da ste i na lokalu i na republici odustali od rekonstrukcije Dositejeve škole. Reklamirate se pred izbore, posle izbora dovodite i dalje ljude u zabludu, i vi gradonačelniče i predsednik republike. Potom mi dobijamo informaciju iz ministarstva da je problematična tehnička dokumentacija, a posle i da nema para za rekonstrukciju. I da se ne zna kad će para biti.

Dragan Antić (SRCE - Hrabro za Vranje): Ono što me najviše iznenadilo je informacija da u budžetu nema nijednog jedinog dinara za rekonstrukciju OŠ Dositej Obradović. Moram da priznam da me i gradonačelnik veoma razočarao, jer nije osetio potrebu da se izvini đacima, roditeljima i nastavnicima škole što i pored silnih obećanja rekonstrukcije neće biti. I da će ovu i naredne dve godine deca i osoblje škole sprovoditi u istim uslovima. Mogao je grad makar da sredi ono što je goruće - krov koji prokišnjava, fiskulturnu salu i toalete.

Nenad Đorđević (gradski većnik - Aleksandar Vučić - Vranje ne sme da stane): U pitanju je čisto politikanstvo od strane opozicije. Kada hoćete da kritikujete neke stvari, morate sagledati celu sliku. Mi želimo da deca o Dositejevoj školi imaju dobre uslove, ali opozicija u svemu pronalazi samo ono što je negativno - kazao je Đorđević, navodeći podatke o milionima ulaganja u škole i vrtiće u Vranju u prethodnom periodu.

Najnovije vesti