In memoriam: dr Milovan Stanković (1936 – 2024)

Vranje - Docent dr Milovan Stanković, pukovnik u penziji, poznati maksilofacijalni hirurg Vojnomedicinske akademije (VMA), Vranjanac i član Udruženja Vranjanaca u Beogradu, preminuo je u Beogradu, posle duže bolesti.

Rođen je 10. aprila 1936. godine u selu Tibužde kod Vranja.

Gimnaziju u Vranju završio je kao najbolji učenik i vrstan matematičar, zbog čega je od gimnazije dobio stipendiju za dalje školovanje u oblasti tehničkih nauka.

Međutim, umesto tehnike za životni poziv odabrao je medicinu i diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1959. godine, šest meseci pre roka.

Još tokom studiranja u Beogradu postao je vojni stipendista pa je po diplomiranju rad nastavio u jedinicama ondašnje JNA – najpre u garnizonu Pula (1960–1963), a potom u Osijeku (1963–1966).

Nakon trupne službe prekomandovan je u Beograd – na Vojnomedicinsku akademiju – na specijalizaciju iz maksilofacijalne hirurgije.

Specijalizaciju je završio 1970. godine sa odličnim uspehom, nakon čega je svoju profesionalnu karijeru nastavio na Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju VMA.

Načelnik Prvog odeljenja Klinike postao je 1986. i na tom formacijskom mestu ostao je do odlaska u penziju 2000. godine.

Milovan je do kraja svog radnog veka bio beskrajno odan vojsci tadašnje SFRJ.

Besprekorno je izvršavao sve svoje vojne obaveze zbog čega je više puta nagrađivan.

Usavršavao se u čuvenoj bolnici Saint Marry Hospital u Londonu 1982. godine.

Tada je dobio ponudu da se sa porodicom preseli u London i nastavi da radi u pomenutoj bolnici, ali mu njegov patriotizam i odanost Jugoslovenskoj narodnoj armiji nisu dozvolili da tu ponudu prihvati.

Ljubav prema vojsci i vojnoj profesiji ogledala se i u tome što je sve do penzije odlazio na posao u uniformi tadašnje Vojske Srbije, iako kao vojni lekar nije morao da je nosi posle raspada SFRJ.

Važio je za jednog od najomiljenijih saradnika, vrhunskog hirurga i predavača u Sanitetskoj školi rezervnih oficira, uvek je bio vedar i nasmejan, spreman da pomogne.

Kao vrhunski hirurg tokom Čadsko-libijskog rata 1980. godine upućen je u Tripoli da zbrinjava ranjenike.

Tom prilikom, nekoliko meseci bio je lični lekar tadašnjem predsedniku Libije Muameru El Gadafiju.

Bio je među pionirima mikrovasklarne hirurgije i implantologije, a posebno se istakao u rekonstruktivnoj hirurgiji mutilantnih oštećenja maksilofacijalne regije.

U tom periodu bio je najbolji u hirurgiji parotidne žlezde.

Autor je više od 80 stručnih i naučnih radova i istaknuti član Srpskog lekarskog društva i Uduženja maksilofacijalnih hirurga Srbije.

Punih 59 godina, počev od 1963, Milovan je bio u skladnom braku sa suprugom koja je bila neuropsihijatar. Iza sebe je ostavio dve ćerke i unuke.

Doktor Milovan Stanković nikada nije zaboravio svoje poreklo, naprotiv, njime se ponosio.

Neizmernu ljubav prema Vranju i celoj Južnoj Srbiji preneo je i potomcima, posebno unucima, iako su rođeni i žive u drugim gradovima.

Gotovo 60 godina je, zajedno sa svojom porodicom, nesebično stručno i moralno pomagao svim Vranjancima koji su mu se obraćali za pomoć, nezavisno od toga da li ih je ranije poznavao ili su mu se javljali po preporuci.

Zauzvrat, Vranjanci su mu se odužili izborom za počasnog građanina Grada Vranja.

Bio je član Udruženja Vranjanaca u Beogradu i redovni gost na manifestaciji Vranjsko veče u Beogradu.

Vranjska pesma i muzika bile su mu melem na svaku ranu i ispunjavale su mu srce i dušu.

Ostavio je neizbrisiv trag u istoriji srpske medicine i grada Vranja, kao i u srcima i dušama svojih naslednika koji su ga neizmerno voleli i cenili.

Bio je vesele naravi, dobronameran čovek i dobar drug koga su uvažavali i mladi i stariji, kolege i prijatelji.

Preminuo je 27. septembra 2024. godine.

Sahranjen je na Centralnom groblju u Beogradu 1. oktobra, uz odgovarajuće vojne počasti i pesmu Dimitrijo sine Mitre.

Sahrani su pored porodice i rođaka, prisustvovali brojni prijatelji, predstavnici VMA i Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju i članovi Udruženja Vranjanaca Žuto cveće u Beogradu, sa predsednikom udruženja prof. dr Draganom Mikićem na čelu, koji su tom prilikom položili buket žutog cveća.

Najnovije vesti