Kurti pokušava da izmiri albanske lidere u Bujanovcu

Vranje/Priština - Kosovski premijer Albin Kurti uključuje se u mirenje albanskih stranaka i njihovih lidera u Bujanovcu, kako bi uspeli da naprave većinu u lokalnom parlamentu sa ukupno 26 mandata, javlja portal na albanskom Folonline, pozivajući se na pouzdane izvore iz Prištine i Bujanovca.

Kako prenose Bujanovačke, izvori unutar kosovske izvršne vlasti ističu da će premijer narednih dana imati intenzivne razgovore sa političkim akterima Preševa i Bujanovca kako bi se napravila stabilna većina u tim opštinama.

Isti izvori navode da će Kurti najpre imati odvojene sastanke, a zatim zajedničke sa svim liderima.

Dodaje se da će on insistirati na volji birača, što znači da će insistirati na tome da Bujanovac vodi Arber Pajaziti, iz pobedničkog Fronta za promene, a Preševo Ardita Sinani iz Partije za demokratsko delovanje.

Međutim, portal ostavlja rezervu u pogledu toga "da li će svi politički akteri poslušati" Kurtija, i "da li bi ovakva kompromisna većina u Bujanovcu bila politički stabilna".

Podsetićanja radi, Kurti je uoči izbora otvoreno podržao PDD Šaipa Kamberija, na čemu su mu još otvorenije zamerili ostali albanski lideri, pre svega oni okupljeni u Frontu, koji su kosovskog premijera optužili da "deli Albance".

Slična situacija bila je posle izbora 2020, kada je svealbansku većinu u Bujanovcu formirala zvanična Tirana, ali se iz nje ubrzo povukao Arber Pajaziti.

Izvori Folonline navode da će, ako Kurti ne uspe da ujedini dve albanske grupacije, na jednoj strani Front a na drugoj PDP, PDD, DP, onda bi vlast formirao Front uz pomoć neke od srpskih lista i jedne albanske stranke od ove tri koje imaju dogovor o zajedničkoj vlasti, ali imaju nedovoljnih 18 odbornika zajedno.

U slučaju razgovora sa SNS, bilo koja albanska stranka insistiraće da se razgovara direktno sa vrhom stranke u Beogradu.

Izvori portala navode da se ne isključuje mogućnost novih izbora.

Najnovije vesti

Foto vranje.org.rs Vranje se povezuje sa Ohridom »

Zamenik gradonačelnika Milan Ilić i savetnik gradonačelnika Aleksandar Božinovski razgovarali su u Vranju sa gradonačeln...