Kreni-promeni: Oko 120.000 ljudi na protestu protiv iskopavanja litijuma

Vranje/Beograd - Iz Pokreta Kreni Promeni objavljeno je da je, "korišćenjem aplikacije za računanje mase na javnim događajima", ustanovljeno da je na subotnjem protestu protiv iskopavanja litijuma u Beogradu bilo više od 119.000 ljudi.

Istovremeno, ministar policije Ivica Dačić saopštio je da MUP barata cifrom od 24.000 do 27.000 učesnika protesta.

U jednom momentu, tokom trajanja protesta, Arhiv javnih skupova javio je o prisustvu 40.000 građana.

"Zahtev protesta je usvajanje zabrane iskopavanja bora i litijuma za koji je narodnoj skupštini.

Narodna inicijativa od preko 38.000 potpisa predata je Narodnoj skupštini u maju 2022. godine.

Nestavljanjem narodne inicijative na glasanje u Skupštini prekršen je Ustav Republike Srbije, budući da je parlament u obavezi da odluči o ovoj inicijativi u roku od šest meseci", navode iz ovog pokreta.

Protest zbog najave otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra od strane rudarske kompanije Rio Tinto, održan je u subotu na Terazijama u Beogradu, u organizaciji ekoloških udruženja Srbije.

Udruženja su protest organizovala na dan isteka roka od 40 dana, koja su postavila Vladi Srbije za usvajanje Zakona o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

Kako javlja N1, protest je otvorila moderatorka, glumica Jelena Stupljanin, a potom su se obratili i predsednik udruženja Ne damo Jadar Zlatko Kokanović, Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), naučna savetnica beogradskog Instituta za hemiju Dragana Đorđević i glumica Svetlana Bojković.

Odatle se kolona uputila ka mostu Gazela, gde se podelila u dva dela.

Jedan je blokirao zgradu Glavne železničke stanice Beograd centar, dok je drugi otišao ka Železničkoj stanici na Novom Beogradu.

Aktivisti su javili da blokade železničkog saobraćaja počinju u nedelju.

Blokada će, kako su rekli, trajati do daljeg, a brojni građani ostali su da noće na pomenutim stanicama.

Ministar policije Dačić Dačić je u nedelju da su pripadnici MUP-a u ranim jutarnjim satima "omogućili nesmetano odvijanje železničkog saobraćaja".

"Intervencijom policije u 5.30 časova, uz striktno poštovanje policijskih ovlašćenja, omogućeno je nesmetano odvijanje železničkog saobraćaja, čime su stvoreni uslovi za normalno funkcionisanje društvenog života u interesu svih građana", naveo je Dačić.

Protest u Beogradu bio je poslednji u nizu od 50 okupljanja građana započetih krajem juna u Srbiji.

Najnovije vesti