Konferencija SLI održana u Vranju: Dinamo Jug na startu gost Sinđelića

Novi srpskoligaš, vranjski Dinamo Jug, bio je domaćin konferencije klubova Srpske lige Istok, uz učešće predstavnika čak 15 timova (izuzev Meševa umesto koga će se najverovatnije takmičiti Trstenik PPT), održane u velikoj sali Skupštine opštine Vranje.

U prisustvu predstavnika klubova, obavljen je žreb za predstojeću takmičarsku sezonu.

Takođe, klubovi su detaljno upoznati sa novim propozicijama takmičenja, kao i sa izmenama u novom Pravilniku o takmičenjima FSS.

Prema usvojenom kalendaru takmičenja nova takmičarska sezona počeće 10. avgusta, (vranjski Dinamo Jug, novajlija u ligi, na startu će gostovati Sinđeliću u Nišu), a sve utakmice igraće se subotom i nedeljom, bez vanrednih kola sredom.

Za predsednika Konferencije klubova SLI jednoglasno je izabran Dejan Todorović, prvi čovek SFS Borca u Paraćinu.

Predstavnici klubova ovom prigodom upoznati su sa odlukom Izvršnog odbora o obaveznom licenciranju klubova ovog ranga od sezone 2025/2026.

Zoran Ignjatović, predsednik Fudbalskog saveza Regiona istočne Srbije (FS RIS), izneo je uverenje da među klubovima ima više pretendenata na Prvu ligu i da neki od njih u narednim godinama imaju kvalitet i da se duže zadrže u tom rangu takmičenja.

"Predlažem da sa vašim lokalnim samoupravama napravite prisniji odnos, da ih postaknete na još bolju saradnju sa klubovima.

Bojim se da ne dođemo u situaciju da, kao što to čine neki regioni, počemo da kratimo lige.

Jer, takav smo slučaj već imali sa zonama, zbog odustajanja klubova od takmičenja.

Čestitao bih plasman u viši rang takmičenja domaćinu ovog skupa Dinamo Jug-u iz Vranja, Moravi iz Ćuprije, OFK Brzom brodu i Timoku", kazao je Ignjatović.

Komesar za takmičenje Marko Mihajlović poželeo je svim klubovima uspešnu sezonu.

"Da sve posluži zdravlje i sreća.

Potrudićemo se da prvenstvo bude bolje i kvalitetnije nego prethodno.

Uvek vam stojim na raspolaganju i spreman sam za saradnju", rekao je Mihajlović u obraćanju predstavnicima klubova.

Parovi 1. kola

Parovi 1. kola Srpske lige Istok (10/11 avgust) su: Sviljanac: Radnički- Dunav, Niš: OFK Sinđelić- Dinamo Jug, Popovac: Budućnost (P) - Timok, Paraćin: SFS Borac- GFK Jagodina, Ćuprija: Morava- OFK Brzi Brod, Vlasotince: Vlasina- Jedinstvo (Kr), Pirot: Radnički- Jedinstvo (Paraćin) i Kladovo: Đerdap- Meševo (Trstenik PPT).

Potpredsednik FS RIS Vladan Gašić iz Kruševca naglasio je da su u savezu klubovima obezbedili (i ovom prigodom podelili) po petnaest brendiranih fudbalskih lopti marke Erima, sa utisnutim logom FS RIS, kojima će se igrati zvanične utakmice u novoj sezoni.

"Ovime želimo da podignemo kvalitet lige i fudbala u Srpskoj ligi na viši nivo.

Postoji ideja da dobijemo naslovnog sponzora, radimo na tome.

Želeo bih da ovo u budućnosti bude prestižno takmičenje, ponos regiona", rekao je Gašić

Rigorozno prema dugovanjima

Potpredsednik Vladan Gašić najavio je da će u FS RIS "biti rigorozniji kada je reč o neizmirenim obavezama" prema savezu.

"Dugovanja su višemilionska, nije beznačajna cifra pa da to zanemarujemo. Dosta smo tolerisali i srpskoligaške i zonaške klubove. Želeli smo da ispadnemo fer prema vama, ali ne smemo da dovedemo savez u poziciju nelikvidnosti zbog naše dobre volje. To je korak na koji smo se odlučili teška srca. Takođe, disciplinske mere biće mnogo rigoroznije. Intencija je da takmičenje bude što regularnije, ali i što kvalitetnije", kazao je Gašić.

Disciplinski sudija Ivan Nikolić kazao je da u predstojećem šampionatu očekuje što kvaltetnije suđenje.

"Ne kažem da nije bilo grešaka u prošlom prvenstvu, pokušaćemo da ih svedemo na minimum", kazao je Nikolić.

Pravilnik o takmičenju se posle dve godine revidira, nadovezao se komesar za suđenje Igor Kocić.

"Sa timom koji, recimo, odsustane od takmičenja u 8. kolu, protivnici će do kraja prvenstva dobijati utakmice službenim rezultatom 3:0, a dotadašnji rezultati ostaće na tabeli i tim se neće brisati.

Rok za podnošenje žalbe biće dva dana, i drugostepenom organu takođe, umesto dosadašnjh 8 dana.

Timovi će na gostujuće utakmice obavezno morati da vode fizioterapeuta, kao što to recimo čini Đerdap iz Kladova.

Preporučuje se da na utakmicama domaćin ima obezbeđeno sanitetsko vozilo, ukoliko ga nema utakmica će se igrati, ali će domaćin biti kažnjen.

Klubovi će morati da sa tri tzv. bonus igrača počnu utakmicu, i ove godine će to biti igrači rođeni 2004. i mlađi", rekao je Kocić.

Na poslednjoj sednici Izvršnog odbora FS RIS-a za ovu takmičarsku godinu ponovo su izabrani novi-stari čelnici lige.

Dužnost komesara za takmičenje i dalje će obavljati Marko Mihajlović iz Leskovca, komesar za suđenje je Igor Kocić iz Vlasotinca, a disciplinski sudija ostao je Ivan Nikolić iz Leskovca.

U nastavku pogledajte raspored utakmica Dinamo Jug-a u jesenjoj polusezoni prvenstva Srpske lige Istok.

Najnovije vesti