Jović povodom Dana oslobođenja: Ovo je država slavne istorije i svetle budućnosti FOTO

Svečana sednica Skupštine grada Vranja održana je u sklopu obeležavanja 4. oktobra, Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu.

Predsednica Skupštine Zorica Jović podsetila je tom prigodom da su Prvom svetskom ratu učestvovale 33 države i milijarda i po stanovnika, a da je bilo mobilisano 70 miliona ljudi.

"Srbija je već 1914. godine napadnuta od Austrougarske i njenog saveznika Nemačke, kojima se pridružila Bugarska, a kasnije Italija i Turska.

Otvoren je Balkanski, a kasnije Solunski front.

U vrlo značajnim bitkama učestvovali su ljudi iz vranjskog kraja, kao pripadnici Vranjskog pešadijskog puka u sastavu Moravske divizije", naglasila je Jović.

Južne i istočne krajeve Srbije, uključujući i naš grad, okupirala je Bugarska, dodala je ona.

"Srpski narod suočen sa strahotama neviđenih razmera, oduzetom slobodom i svim pravima krenuo je časno, neustrašivo, hrabro i odvažno u odbranu svoje otadžbine.

Nakon proboja Solunskog fronta 1918. godine počela je akcija srpske vojske u oslobađanju teritorija okupiranih od Bugarske.

Vojvoda Petar Bojović 1. oktobra 1918. izdao je zapovest divizijama da krenu u oslobađanje juga Srbije i Dunavska divizija oslobodila je Vranje 4. oktobra", rekla je Jović.

Dodala je da su Vranje i Srbija u obavezi da neguju sećanje na poginule.

"Da pamtimo njihove podvige i čuvamo od zaborava našu slavnu istoriju.

Pored toga, naša je dužnost da svoju domovinu volimo, branimo, razvijamo i unapređujemo.

Neka Srbija bude država prosperiteta i blagostanja svih nas.

Država je ovo hrabrih i ponosnih, slavne istorije i svetle budućnosti“, zaključila je Zorica Jović.

U umetničkom delu programa učestvovali su Gradski mešoviti hor, pod diregentskom palicom Aleksandre Savić, i glumac vranjskog pozorišta Bojan Jovanović.

Prijem za potomke

Prijem za delegaciju Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, povodom Dana oslobođenja, priredio je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima.

"Naša je obaveza da se sećamo svih bitnih datuma i da ih na dostojan način obeležavamo. Lokalna samouprava nastaviće da pruža potpunu podršku vašem udruženju, a cilj je intenziviranje saradnje u narednom periodu", rekao je tom prigodom Milenković.

Olivera Đorđević, predsednica udruženja potomaka, uručila je povelju te organizacije gradonačelniku Vranja i zaslužnim pojedincima.

Najnovije vesti