Izložba reprodukcija Milene Pavlović Barili u četvrtak u vranjskoj gimnaziji

Izložba reprodukcija modnih crteža Milene Pavlović Barili pod nazivom Milena stil, biće otvorena u četvrtak 10. oktobra u 13 sati, u Svečanoj sali Gimnazije Bora Stanković u Vranju.

"Ova talentovana slikarka, uvek ispred svog vremena, obeležila je svojim stvaralaštvom početak 20. veka, iako je javnost to shvatila tek desetak godina kasnije.

Srpkinja po majci, Italijanka po ocu, iako rođena u Požarevcu, živela je i stvarala u Rimu, Parizu, Londonu, Njujorku...

Radila je kostime za baletsku predstavu, napisala 60 pesama na četiri jezika.

O svemu tome će biti reči na otvaranju izložbe", najavljeno je iz vranjske gimnazije.

Izložba je rezultat uspešne saradnje gimnazije sa Udruženjem Dante Aligijeri.

Otvoriće je Gaetano Paulilo, predsednik tog udruženja.

"To će ujedno biti prilika da uruči sertifikate učenicima koji su uspešno završili početni kurs italijanskog jezika", navode iz gimnazije.

Profil

Milena Pavlović Barili rođena je u Požarevcu 5. novembra 1909, kao jedino dete Danice Pavlović, potomkinje najstarije Karađorđeve ćerke Save, i Bruna Barilija, italijanskog kompozitora, muzičkog kritičara i pesnika, od koga je i nasledila razne talente. Milena je u Srbiji bila nepoznata do sredine 20. veka, iako je uvek volela svoju rodnu zemlju i u njoj pokušavala da pronađe svoje mesto pod suncem. Živela je i u Parizu i Njujorku. Svoja dela uspešno je izlagala i na brojnim samostalnim i grupnim izložbama širom Evrope, a kasnije i u Americi. Njene modne ilustracije objavljivane su u časopisu Vog četrdesetih godina prošlog veka. Sa Radojicom Živanovićem Noem bila je jedini afirmisani predstavnik nadrealizma u srpskom slikarstvu.

Najnovije vesti