Izložba radova sa Likovne kolonije NU: Mesto gde se susreću razne lepote FOTO/VIDEO

Likovna kolonija Vranje 2024 je ove godine bila izuzetna, pre svega po kvalitetu slikara koje smo imali, rekla je na otvaranju tradicionalne izložbe radova sa pomenute kolonije Jovana Nastić, upravnica Galerije Narodnog univerziteta u Vranju.

"Ono što je karakteristično za našu koloniju je da mi imamo unapred pripremljenu agendu, da slikare želimo da upoznamo sa našim gradom - sa kulturom, tradicijom, gastronomijom, svim lepotama koje Vranje nosi", rekla je Nastić.

U katalogu koji prati ovu postavku, direktorka Narodnog univerziteta Katarina Milanović napisala je da Likovna kolonija Vranje proistekla iz potrebe da se nastavi duh i tradicija kolonije Prohor Pčinjski, koja joj je prethodila.

"Ovaj kontinuitet stvaralačkog izražaja omogućava umetnicima da svoje vizije prenesu na platno i podele ih sa svetom, istovremeno čuvajući kulturno nasleđe i inspirišući nove generacije.

Naša likovna kolonija predstavlja most između prošlosti i sadašnjosti gde se, ne samo nastavljaju tradicije, već i razvijaju novi umetnički izrazi koji obogaćuju kulturni život grada i njegovih stanovnika", napisala je direktorka.

Podsećanja radi, na koloniji koja je bila organizovana sredinom jula stvaralo je sedmoro slikara iz više zemalja.

To su bili Desislava Simeonova Getova (Bugarska), Lojze Kalinšek (Slovenija), Dragana Stojanović Savić (Grčka), Kostin Brateanu (Rumunija), Daria Mazurina (Rusija), Danilo Vuković (Trstenik, Srbija) i Zoran Petrušijević Zop (Vranje, Srbija).

Sa dosadašnjih kolonija učesnici kolonija poklonili su Vranju više od 170 slika koje se čuvaju u depou NU.

I ove godine svi slikari kolonije ostavili su po dva svoja rada gradu Vranju.

To je ukupno 14 slika.

Likovna kolonija je na ovim prostorima prvi put održana 1974. godine, u organizaciji NU i Kulturno-prosvetne zajednice Kumanova, i bila je locirana u Manastiru Prohor Pčinjski.

Imala je prekid u svom radu, da bi 2002. godine Narodni univerzitet, uz pomoć tadašnje opštine Vranje, organizovao Likovnu koloniju Vranje 2002, nastavljajući lepu tradiciju.

Najnovije vesti