Izložba praunuke Bore Stankovića u subotu u Galeriji Narodnog muzeja

Izložba Putujuće šare Srbije, autorke dr Milice Živadinović, praunuke najpoznatijeg Vranjanca, književnika Bore Stankovića, biće otvorena u subotu 26. oktobra u 19 sati, u velikoj sali Galerije Narodog muzeja u Vranju.

Kako je najavljeno, izložbu će otvoriti Maja Aleksić, direktorka vranjskog muzeja.

Na otvaranju će nastupiti Bojan Bulatović (kontratenor) i Dragana Dimić (klavir).

Dr Milica Živadinović rođena je u Beogradu 1975. godine.

Živi i stvara između njena dva grada, Pariza i Beograda, od 1999. godine.

Diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti u Versaju, potom doktorirala na Univerzitetu Pariz 8.

Doktorski rad pretočen u monografiju Miodrag Mica Popovic 1923-1996 - peindre a travers les mailles du rideau de fer objavila je 2014. na francuskom jeziku u izdanju Editions l’Age d’Homme iz Švajcarske uz podršku Francuskog nacionalnog centra za knjigu (Centre National du Livre – CNL), potom i na srpskom jeziku u izdanju Orion Arta uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Autorka je i monografija Ornamenti Srbije - pirotski ćilim (Laguna, 2022, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije) i Čarolija pirotskog ćilima – kolekcija porodice Nikolić (Kosmik Art, Beograd, 2023).

Kao likovni umetnik ostvarila je do sada više od dvadeset samostalnih izložbi u Parizu, Beogradu i širom Srbije (najvažniji ciklusi KosmoOko, Kosmička harmonija i Putujuće šare Srbije).

Učestvovala na više od 40 kolektivnih izložbi širom Evrope.

Član je ULUS-a od 2008. godine i francuskog udruženja umetnika (Maison des Artistes).

Projekat Kaleidoskop Srbije realizovala je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije putem konkursa za sufinansiranje projekata promovisanja kulture i umetnosti Srbije u inostranstvu u digitalnom formatu 2019. godine.

Projekat je predstavljen širom sveta posredstvom diplomatsko- konzularne mreže.

Dobitnica je nagrade Zvezda Beograda 2021 Kancelarije za mlade Grada Beograda.

Paralelno s radom na slikarskom platnu, umetnički nakit je usvojila kao svoj novi likovni i primenjeni izraz i 2013. god stvorila svoju prvu kolekciju nakita i osnovala svoj brend MITSI-PARIS.

Inspiraciju za ručno slikani nakit pronalazi u tradicionalnim motivima sa Balkana, posebno u šarama sa pirotskih ćilima, ornamentici na srpskim srednjovekovnim freskama, ali u i kosmičkim fenomenima.

Izložba koja će biti priređena u Vranju izabrana je na izlagačkom kokursu Galerije Narodnog muzeja Vranje i finansijski podržana od strane Miistarstva kulture.

Najnovije vesti