Intervju sa glumicom Ivom Milanović: Bora je za mene jug u punom soku i kakvoći

Razgovarao: Bojan Tasić

Glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Iva Milanović , inače rođena Nišlika, u utorak uveče predstavila se publici u Vranju u okviru 44. Borinih pozorišnih dana ulogom Jelene u predstavi Očevi i oci (Slobodan Selenić, dramatizacija Kata Đarmati, režija Veljko Mićunović), jednom od najtraženijih i najnagrađivanijih pozorišnih ostvarenja srpske produkcije u protekloj sezoni.

Nedavno je za ovu ulogu na Joakimfestu dobila pohvalu žirija za ovu ulogu, uz obrazloženje da je liku Jelene "donela izuzetnu jednostavnost i istovremeno dubinu i snagu koje su na neobičan i neuobičajen način oslikale lik mlade revolucionarke".

Bila je to prilika za kraći intervju s njom na kraju prve takmičarske večeri Borinih pozorišnih dana.

Kakav je tvoj odnos prema ovoj ulozi, obzirom da tumačiš mladu i energičnu, ali ne eksplicitno seksualizovanu ženu?

"Ja volim ovu ulogu, ne bih se složila da nije seksualizovana, mislim da ona i te kako ima seksualnu energiju. Čistu i nevinu, pa i onu koja dolazi iz ideologije koju predstavlja. Iz mraka ili želje za vladanjem. Eros i Tanatos koji se provlači kroz odnos dvoje mladih ljudi, koji nalaze utočište u takvoj ideologiji je uzbudljiva".

Na 19. Međunarodnom pozorišnom festivalu Joakimfest u Kragujevcu dobila si Pohvalu za mladu glumicu, baš za ovu ulogu, kako posmatraš nagrade generalno?

"Zahvalna sam što sam dobila pohvalu, lepa je podrška, ali mislim da nagrade više ne vrede na isti način kao ranije, pa mi ne predstavljaju veliko postignuće. Ne shvatam ih lično ni pozitivno, ni negativno. Radujem se kad dobiju kolege koje ih zasluže".

Ti si poreklom sa juga. Šta za tebe znači Bora Stanković i kako si doživela igru pred vranjskom publikom?

"Bora Stanković je za mene jug u punoj njegovoj kakvoći i soku. Uživala sam u Vranju i u razmeni sa vranjskom publikom".

Najnovije vesti