I Vranjanci na protestu sa više od 6.000 prosvetara u Beogradu FOTO

Oko 6.200 prosvetara, dvostruko više nego na prethodnom protestu 16. septembra, učestvovalo je u sredu u protestnoj šetnji u Beogradu koju su organizovala četiri reprezentativna sindikata u prosveti.

Iz Arhiva javnih skupova navedeno je da se do procene broja učesnika došlo "neposrednim brojanjem cele kolone sa snimka".

"Ovo je bio najveći protest prosvetnih radnika koji je dosad organizovan u Srbiji", navedeno je.

Ovom skupu prisustvovao je i jedan broj prosvetnih radnika iz Vranja i Pčinjskog okruga.

Podsećanja radi, prosvetni sindikati zahtevaju da se u skladu sa dogovorom sa Vladom Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da iste budu usvojene u Skupštini Srbije po hitnom postupku.

Od nadležnih traže i da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Republike Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.

Povećanje, kako navode, treba da bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Prosvetni radnici zatim zahtevaju da se do kraja 2024. godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom.

Reprezentativni sindikati prosvete traže i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Podsećanja radi, protestni skup u organizaciji četiri reprezentativna sindikata prosvete, održan je 24. septembra u Vranju, ispred zgrade u kojoj radi kancelarija lokalnog Odeljenja Ministarstva prosvete.

FoNet je u sredu preneo saopštenje Ministarstva prosvete, u kome se navodi da imaju podatke iz školskih uprava prema kojima je nastava u celosti organizovana u 48,32 odsto škola.

"U izmenjenom režimu bilo je 28,3 odsto, dok je 23,4 odsto potpuno obustavilo obrazovno vaspitni rad.

Devedeset odsto predškolskih ustanova radilo je po ustaljenom režimu, a ostale po izmenjenom", navedeno je.

Najnovije vesti