Gradski većnici usvojili finansijske izveštaje javnih preduzeća

Izveštaji o radu Gradskog javnog pravobranilaštva, glavnog urbaniste i lokalnog ombudsmana grada Vranja za 2023. godinu, usvojeni su na 20. sednici Gradskog veća u ponedeljak.

Većnici su prihvatili izveštaje o radu (za 2023. godinu) sa finansijskim izveštajima poslovanja javnih preduzeća Komrad, Novi dom, Urbanizam i izgradnja grada Vranje, Parking servis, Uprava Banje, kao i Privrednog društva Slobodna zona.

Usvojen je i Predlog Pravilnika o uslovima, kriterijumima i načinu sprovođenja projekta Preduzetništvo – temelj lokalnog i regionalnog razvoja, odnosno dodele grantova za privredne subjekte koji su uspešno završili program obuka.

Danijela Milosavljević, gradska većnica izjavila je "da je ovo zajednički projekat Grada i Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj".

"Reč je o dodeli grantova za privredne subjekte, nakon završene obuke, a ova sredstva su, pre svega, namenjena ženama i mladima do 30 godina.

Ministarstvo u projektu učestvuje sa 80 odsto sredstava, a grad sa 20.

Iznos jednog granta je 300.000 dinara, a ukupna vrednost projekta je 3 miliona dinara“, istakla je Milosavljević.

Na sednici je prihvaćen Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike ruralnog razvoja za Grad Vranje za 2024. godinu.

"Ovim programom predviđena su sredstva u iznosu od 7.3 miliona dinara i raspoređena su za direktna plaćanja, mere ruralnog razvoja i posebne podsticaje.

U okviru direktnih plaćanja predviđena su sredstva i iznosu od milion dinara za meru reproduktivni materijal (veštačko osemenjivanje).

"Za mere ruralnog razvoja planirana su sredstva u visini od 5 miliona dinara i to za nabavku mehanizacije u sektoru biljne i stočarske proizvodnje, organsku proizvodnju za kontrolu i sertifikaciju, kao i za investicije za uspostavljanje i jačanje udruženja u oblasti poljoprivrede i unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture.

U okviru mere posebni podsticaji predviđena su sredstva u iznosu od 1.3 miliona dinara za promotivne aktivnosti u poljoprivredi“, dodala je Milosavljević.

Gradsko veće prihvatilo je Nacrt Lokalnog akcionog plana za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja Grada Vranja za period 2024-2026. godine i predlog Rešenja za davanje u zakup lokacija za postavljanje bilborda na teritoriji grada Vranja.

Usvojeni su predlog Rešenja o imenovanju Komisije za pregled podnetih izveštaja o realizaciji projekata po raspisanom javnom pozivu kojim su dodeljena sredstva crkvama i verskim zajednicama u 2023. godini, Predlog Rešenja o imenovanju Komisije za dodelu sredstava crkvama i verskim zajednicama iz budžeta grada Vranja za 2024. i Odluka o pokretanju postupka za otuđenje građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Vranja radi izgradnje javnim nadmetanjem.

Najnovije vesti