Festival dokumentarnih filmova Nexus-a: Preporuke za rodnu ravnopravnost FOTO

Festival edukativno dokumentarnih filmova, čija se sadržina tiče rodne ravnopravnosti, održan je u Pozorištu Bora Stanković u Vranju, u organizaciji Udruženja građana Nexus i uz podršku Grada Vranja.

U okviru festivala, dvanaest devojčica predstavilo je svoje dokumentarne filmove, na kojima su autorski radile prethodnih meseci, uz mentorsku podršku Stefana Ćirića i produkcija Perun.

Filmovi obrađuju teme iz domena rodne ravnopravnosti.

Predstavnicima Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Vranja u okviru festivala predate su preporuke, definisane uz aktivno učešće velikog broja učenika na javnim tribinama održanim u četiri lokalne škole.

Kako je rekla predstavnice gradskog Saveta Milica Krstić, preporuke će biti uzete u razmatranje prilikom kreiranja aktivnosti za decu i mlade u oblasti rodne ravnopravnosti, kao i u oblasti prevencije nasilja na području grada Vranja.

Krstić je rekla da će predstavnici gradskih struktura i ubuduće podržati ovakve inicijative i izrazila očekivanje da će stvari u pogledu rodne ravnopravnosti u najskorije vreme doći na svoje mesto.

Suzana Pantović, iz Udruženja građana Nexus u Vranju, rekla je da se prvi snimljeni dokumentarac, prikazan na festivalu, bavi donošenjem zaključaka o temi rodna ravnopravnost na osnovu predrasuda i stereotipa, a ne na osnovu argumenata; drugi dokumentarac imao je za cilj da potencira pozitivne primere devojčica iz Vranja koje razvijaju vlastita interesovanja i talente uz podršku porodica rasterećenih predrasuda i lokalne zajednice koja ja imala sluha da obezbedi uslove za razvoj njihovih talenata i interesovanja.

"Treći dokumentarni film predstavlja uspešno realizovani novi projekat, kojeg su inicirale devojčice, a tiče se očuvanja ženskog reproduktivnog zdravlja i smanjenja tzv. menstrualnog siromaštva.

Na osnovu te inicijative sedam osnovnih škola u Vranju dobiće uloškomate i besplatne hitne higijenske uloške za devojčice i nastavnice u školama", navela je Pantović.

Ona je dodala da su važan segment projekta bile četiri javne tribine za 120 učenika osnovnih škola, u okviru kojih su deca učila o rodnoj ravnopravnosti, ali imala i prostor da izraze svoja mišljenja i stavove o problemima sa kojima se susreću.

"Ovaj projekat ima za cilj stvaranje uslova za kvalitetan život devojčica u našem gradu.

U okviru navedenih tribina, devojčice su imale priliku i da izlistaju set preporuka, odnosno vlastitih predloga o tome šta bi lokalna zajednica i pojedinci mogli da učine, odnosno kako da doprinesu da se unapredi položaj devojčice i žena u Vranju", rekla je Pantović, uz napomenu da su te preprouke već prosleđene donosiocima odluka sa krajnjim ciljem da budu uvrštene u Akcioni plan za rodnu ravnopravnost grada Vranja.

Ovaj festival organizovan je u okviru projekta Ona može, finansijski podržanog od kompanije DM-drogerije Beograd, u okviru konkursa Zajedno za bolje sutra.

"Hvala školama koje su dale veliku podršku realizaciji projekta.

Hvala što su njihove učenice učestvovale u projektnim aktivnostima i dale ogroman doprinos", poručili su iz Nexus-a.

U aktivnostima su učestvovali đaci iz OŠ Predrag Devedžić u Vranjskoj Banji, kao i iz vranjskih OŠ Radoje Domanović, OŠ Svetozar Marković, OŠ Vuk Karadžić i OŠ Jovan Jovanović Zmaj.

Najnovije vesti