Ekološki ustanak: Kako to da niko nije odgovoran za izlivanje mazuta

Nema krivičnog ni prekršajnog dela za slučaj izlivanja mazuta iz kotlarnice kod Stare štamparije od 23. januara ove godine, navodi se u odgovoru Osnovnog javnog tužilaštva na zahtev koji su podneli predstavnici Ekološkog ustanka u Vranju po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja.

No, ovaj odgovor ne zadovoljava Ekološki ustanak Vranje, oa iz ovog poreta pitaju - "ima li odgovornih" za curenje mazuta na ulici i navodni "pokušaj prikrivanja incidenta" koji, kako kažu, "srećom nije doveo do katastrofe po građane koji žive u blizini".

"Odgovorno lice u JP Novi dom je po saznanju da mazut curi iz kotlarnice moralo da obavesti policiju, kako bi policija osigurala mesto ekološkog akcidenta.

Jer, u pitanju je veoma zapaljiva materija koja je mogla dovesti i do eksplozije, do koje srećom nije došlo", navode iz ovog pokreta.

Slučaj ne samo da nije prijavljen, dodaju iz Ekološkog ustanka, iznoseći sumnju da je "rađeno prikrivanje, tako što je ulica zasipana peskom".

"Iz odgovora OJT vidimo da je to urađeno odlično, jer policija i republički inspektor mazut nisu pronašli na ulici.

U odgovoru tužilaštva piše da nema nikakvog krivičnog ili prekršajnog dela, jer se mazut nalazio u dvorištu Novog doma i nije iscureo na ulicu.

Pored toga nema nikakvih sankcija ni za to što curenje nije prijavljeno policiji od strane odgovornog lica iz Novog doma.

Dakle, to što smo videli mazut na ulici, što je zabeleženo kamerama, što je incident prijavljen dva sata kasnije od građana, a ne odmah nakon curenja od odgovornog lica iz Novog doma, za policiju, ekološkog inspektora, tužilaštvo nije relevantno.

Niko ne snosi odgovornost za izlivanje mazuta na ulicu, niti za prikrivanje samog incidenta.

Koga štiti ovde policija, ekološka inspekcija i tužilaštvo?

Po Ustavu Republike Srbije trebalo bi građane.

Kako vidimo iz odgovora štite se pojedinci", konstatuju iz Ekološkog ustanka.

Ovakav rasplet tumače kao slanje poruke odgovornim licima - bez obzira na to kakav prekršaj naprave neće snositi posledice.

"Da nastave da rade bez bojazni da će biti ikada sankcionisani za svoju nestručnost, nesposobnost i neodgovornost.

Kada će institucije početi da rade u službi građana", pitaju iz Ekološkog ustanka u Vranju.

Hronologija

U vreme kada se dogodio ovaj akcident, iz Ekološkog ustanka u Vranju objavili su fotografije sa površinama koje je zahvatio iscureli mazut.

"Mazut je počeo da curi 26. januara oko 16 časova, a razliveni mazut je zahvatio više parkiranih automobila u Ulici Pčinjskoj. Ovo su zabeležili i građani svojim kamerama. Kako nije bilo policije da obezbedi mesto ekološkog akcidenta, oko 18 časova je policiju o tom događaju obavestio Dragan Antić iz Ekološkog ustanka Vranje. U telefonskoj prijavi dežurni policajac ga je obavestio da do tog momenta niko nije prijavio curenje mazuta (razgovor je snimljen). U isto vreme je još jedan građanin slučaj prijavio Komunalnoj miliciji. U međuvremenu su mašine Novog doma puna dva sata radile na saniranju štete i zasipanju ulice peskom. Tek nakon prijave, skoro dva i po sata od početka curenja mazuta, na teren je izašla policija koja je obezbedila mesto", piše u saopštenju Ekološkog ustanka.

Najnovije vesti