Bez epiloga slučaj pretnji smrću Danieli Mihajlović Georgiev

Vranje - Slučaj pretnji smrću Danieli Mihajlović Georgiev, profesorki matematike i informatike i poznatoj ekološkoj aktivistkinji iz Bosilegrada, bez epiloga je od jula 2022. godine.

U dopisu medijima ona podseća da je tog dana pre nešto manje od dve i po godine primila ozbiljne pretnje preko aplikacije Messanger, od osobe koja se zove Vladimir Zaharijev, navodno istog onog koji je predsednik opštine Bosilegrad.

Međutim, u odnosu na zvanične organe Zaharijev nije ni pod osnovima sumnje da je ovako nešto počinio.

Ni on, ni bilo ko drugi.

Iako je istraga pokrenuta u septembru 2022. godine, Više tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, nakon dve godine sprovođenja određenih predistražnih radnji, donelo je zaključak prema kome nema mogućnosti za dalju proveru naloga na društvenim mrežama u smislu dokazivanja sumnji da on, navodno, pripada predsedniku opštine Bosilegrad.

Od tada se slučaj tretira kao pretnja "nepoznatih učinilaca".

"To znači da osoba koja je poslala ove pretnje još uvek nije identifikovana i da se nalazi na slobodi.

Osećam se duboko razočarano i nezaštićeno zbog neefikasnosti sistema, koji je propustio da pronađe počinioca i obezbedi zaštitu meni i mojoj porodici", kaže Mihajović Georgiev.

Ona smatra da je ovaj slučaj "pokazatelj koliko smo svi ranjivi u digitalnom prostoru" i koliko su nam "potrebne efikasnije mere zaštite i brže reakcije pravosudnih organa".

"S obzirom na to da su pretnje usmerene na mene, moju porodicu i moju decu, pozivam nadležne institucije da preduzmu sve dodatne korake kako bi se ovaj slučaj rešio i kako bi počinilac bio priveden pravdi.

Takođe, apelujem na medije da prenesu ovu informaciju kako bi se povećao pritisak na institucije da obezbede pravdu i sigurnost za sve građane koji se suočavaju sa pretnjama", dodaje ona.

Mihajlović u prilog apelu da se slučaj što pre reši navodi da su njoj upućene pretnje uključivale nasilje i pretnje ubistvom.

"To je direktno ugrožavanje mog i života članova moje porodice, uključujući moju decu.

Pretnje su kod nas izazvale veliki strah i ozbiljnu psihološku traumu, a o svemu sam odmah obavestila nadležne institucije", zaključuje Mihajlović Georgiev u obraćanju medijima.

Najnovije vesti