Antić: Kidnapovanje od strane policije me neće pokolebati FOTO/VIDEO

Kao građanin Vranja i Srbije osećam potrebu da stanem u zaštitu ove države i zdrave životne sredine, jer znam koje bi posledice po nas imalo kopanje Rio Tinta, rekao je u ponedeljak na konferenciji za medije Dragan Antić, odbornik u lokalnom parlamentu, profesor geografije u gimnaziji i aktivista Ekološkog ustanka, reagujući na policijsko privođenje od subote.

Antić je, obraćajući se novinarima ispred zgrade Gradske uprave, podržan od opozicionih odbornika u gradskom parlamentu, kazao da je u subotu praktično kidnapovan od strane policije na ulici, bez uručenog poziva.

"Odveden sam da dam izjavu u svojstvu građana, pritom mi je naređeno da isključim telefon, iako je to protivzakonito jer nisam bio uhapšen.

Nije mi dozvoljeno da zovem bilo koga, ali sam nekako uspeo iz automobila, dok smo se kretali ka zgradi policije, da na društvenoj mreži objavim da sam priveden i da ne znam kada ću biti pušten", rekao je Antić.

On je dodao da je postupanje policajaca prema njemu bilo korektno.

"Na njihovim licima videlo se da ih je sramota što to rade, jer znaju da nisam učinio nikakvo krivično delo", rekao je Antić.

On je podvukao da "braneći Jadar, građani brane celu Srbiju".

Igor Zlatković, koji se novinarima obratio u svojstvu odbornika u Skupštini grada Vranja, ali i kao advokat, odnosno pravni zastupnik Dragana Antića u konkretnom slučaju, kazao je da "način na koji je priveden Antić potvrđuje da je on praćen u javnom prostoru".

"Njegovo privođenje podseća na najgora vremena devedesetih godina prošlog veka, kada su neki ljudi građane uvodili u automobile, a oni potom nastajali.

Sreća je da je Antić uspeo da se porukom obrati ljudima preko društvenih mreža, pa se za taj događaj saznalo.

Mi, kolege odbornici iz opozicije, odmah smo pozvali dežurnu službu Policijske uprave (PU) Vranje, gde nam je rečeno da oni, navodno, nemaju nikakva saznanja da je profesor Dragan Antić priveden u prostorije Policijske uprave.

Narodni poslanik Slobodan Petrović i ja smo potom otišli u zgradu PU, sa namerom da prijavimo otmicu Dragana Antića, budući da niko od njegovih bližnjih nije znao gde je, a nisu znali ni u dežurnoj službi policije.

Volšebno se dok smo mi to pokušavali da prijavimo u zgradi policije pojavio Dragan Antić sa četvoricom inspektora PU Vranje", kazao je Zlatković, rekavši da je u vezi sa ovim događajem povređena zakonska procedura privođenja lica, što je i objasnio (pogledaj video u nastavku).

Zlatković: Neće nas uplašiti

Advokat i lokalni odbornik koalicije Hrabro za Vranje Igor Zlatković rekao je da privođenjem Antića "režim nikoga nije uplašio".

"Sve ono što misli i govori Dragan Antić, mislimo i govorimo i svi mi ovde, i najveća većina građana Srbije. Ja ih pozivam da hapse i sve nas. Sve ovo što režim radi, radi s namerom da zastraši ljude, ali im to neće uspeti. I dalje je ogromna većina građana protiv iskopavanja litijuma. Sve što radi uzurpatorska vlast, kako republička tako i lokalna, radi se s ciljem nastavka enormnog bogaćenja na teret građana ove zemlje. Poručujem građanima da se ne plaše, ako bilo ko bude u sličnoj ituaciji dobiće besplatnu pravnu pomoć od nas", rekao je Zlatković.

Potpredsednica Gradskog odbora DS-a Nela Dimitrijević kazala je da ta partija pruža punu podršku odborniku Draganu Antiću u ovoj slučaju.

"Namamo dilemu da je reč o klasičnom zastrašivanju.

Imam samo jednu poruku za ovu vlast - nećete kopati", rekla je Dimitrijević.

Slobodan Pejić, šef odborničke grupe koalicije Za naš grad u Skupštini grada Vranja, rekao je da je u konkretnom slučaju reč o "represivnim metodama režima".

"Nije to samo zastrašivanje nas odbornika, već desetina ekoloških aktivista i svih građana koji slobodno misle.

Vlast se odlučila da štiti interese jedne multinacionalne kompanije, ne znamo iz kojih motiva, ali skrećemo pažnju da smo mi ovde svi dragani i da mislimo identično.

Iskopavanje litijuma je štetno i neće proći, kao ni otvarnaje rudnika na najplodnijoj zemlji u Srbiji", rekao je Pejić.

Dragan Antić je na kraju ove konferencije za medije podsetio na narodnu inicijativu, u okviru koje su 2021. i 2022. godine prikupljani potpisi i u Vranju protiv iskopavanja litijuma, a koja je nakon predavanja pisarnici Skupštine Srbije nestala i nikada nije uvrštena u dnevni red zasedanja republičkog parlamenta, iako je to bila obaveza.

"U Vranju smo tada prikupili oko 1.100 od oko nešto više od 38.000 potpisa u Srbiji. Neuvrštavanjem te narodne inicijative u dnevni red Skupštine Srbije prekršen je Ustav.

To je jedno u nizu kriminalnih dela za koje niko iz vlasti ne odgovara.

Očigledno je da su oni građani prvog, a svi mi ostali u Srbiji građani drugog reda", rekao je na kraju Antić.

Najnovije vesti