Šezdesetak izlagača na sedmom pčelarskom sajmu u Vranju FOTO

Sedmi pčelarski sajam jugoistočnog Balkana pod nazivom Otvoreni Balkan, održan je u subotu u Sportskoj hali u Vranju.

Zamenik gradonačelnika Milan Ilić rekao je da je Grad Vranje prethodnih godina, u saradnji sa Ministrstvom i Savezom pčelarskih organizacija Srbije, ozbiljno radio na razvoju i popularizaciji sajma.

"Vidite da je ova sala postala mala za ovoliki broj posetilaca.

Raduje me podatak da imamo 59 izlagača, koji dolaze ne samo iz zemalja regiona, već da su nam tu i gosti iz Grčke i Turske, ali i iz svih krajeva Srbije.

Grad Vranje je samo u periodu od 2021. do 2023. godine izvojio više od 3,5 miliona dinara za podršku pčelarskim organizacijama i lično smatram da je pčelarstvo deo poljoprivrede koji poseduje veliki potencijal.

Drago mi je što su danas tu ljudi iz Evropskog pčelarskog saveza, koji će održati otvoreni dijalog sa pčelarima i tako im preneti korisne informacije", istakao je Ilić.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bratislav Ćirković potencirao je veliki broj izlagača.

"Broj izlagača svedoči o značaju manifestacije, koja će pčelarima pružiti priliku da predstave svoje proizvode i opremu, uspostave nove kontakte i razmene znanja i iskustva.

Upravo je ovaj sajam prilika da mnogi pčelari pronađu svoje mesto na tržištu, kako domaćem, tako i evropskom.

Činjenica da se prethodnih godina povećao broj košnica u Pčinjskom okrugu, u samom Vranju, govori o tome da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sprovelo značajne mere.

Pomenuću da su subvencije u 2024. godini dostigle do 1.000 dinara po košnici", rekao je Ćirković.

Predsednik Saveza pčelarske organizacije Srbije dr Rodoljub Živadinović izrazio je zadovoljstvo posetom.

"Nadam se da će posećenost nastaviti da raste.

Želim da zajedno pokažemo optimizam i da hrabro zakoračimo u narednu godinu", istakao je Živadinović.

Sajam je bio izložbenog i prodajnog karaktera.

Održana su i stručna predavanja iz oblasti pčelarstva.

Predavanje o temi Klimatski pametno pčelarstvo održao je Zlatko Tomljanović iz Hrvatske, a Ivan Smajlović iz Pančeva govorio je o temi Tehnološke inovacije u analizi meda: eim-irms za detekciju ekonomskih prevara u medu.

Organizatori sajma bili su Savez pčelarskih organizacija Srbije i Grad Vranje, u saradnji sa Evropskim pčelarskim savezom (EBA), Savezom profesionalnih pčelara Grčke, Savezom udruženja pčelara Republike Srpske i Nacionalnom federacijom pčelara Albanije, uz podršku Društva pčelara Matica Vranje.

Najnovije vesti