Drmonjić: Neko mora da odgovara za akušersko nasilje u Vranju

"Posle smrti porodilje iz Preševa u Službi za ginekologiju i akušerstvo Zdravstvenog centra (ZC) u Vranju "ostaje gorak ukus u ustima i pitanje direktoru ZC zašto slučaj smrti majke četvoro dece nije prijavljen policiji i tužilaštvu, kao i činjenica da zakasnela smena neće rešiti nagomilane probleme", kaže za Vranje News predsednica vranjskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Rosa Drmonjić.

"Ovaj slučaj je uznemirio javnost Pčinjskog okruga. Građani i građanke Vranja već godinama, a poslednji put početkom januara, ukazuju na problematična iskustva, naznaku konstantnog akušerskog nasilja i loša kadrovska rešenja na ovom odeljenju vranjske bolnice, niko do sada nije reagovao", navodi Drmonjić.

Šta je problematično u postupcima zvaničnika?

"Načelnik Dragan Veličković biće tema istražnih organa, a ovoga puta nije izostala ni po svemu sudeći zakasnela reakcija direktora ZC Saše Đorđevića, pa je Veličković smenjen sa načelničke funkcije.

Podsećam, tužilaštvo je o ovom slučaju saznalo preko društvenih mreža, pa pokrenulo istragu".

Postojala je inicijativa da porodilje dobiju pratnju prilikom porođaja...

"Iz ZC su dali obećanje da će od maja biti moguće da porodilja ima pratnju. Pitamo od kog tačno maja i od maja koje godine, pošto trenutno ne postoje ni naznake uslova za tako nešto".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u januaru pompezno obišao Službu za ginekologiju i akušerstvo, nije bilo reči o o onome što se prethodno dešavalo na tom odeljenju...

"Obišao je odeljenje u društvu doktora Veličkovića, u zgradi buduće Ginekologije, i najavio najsavremenije porodilište, te sam nametnuo pitanje - ko će u njemu da radi? Mi ovo pitanje ponavljamo, uz skretanje pažnje da se u ZC Vranje, pored sumnje na akušersko nasilje, sprovodi i specifičan vid nasilja u smislu onemogućavanja redovne ginekološke nege, a vezano za nedostatak zaposlenih u Dispanzeru za žene".

Česte su primedbe da se tamo ne može doći do lekara...

Podsećamo da je u Dispanzeru za žene Doma zdravlja i dalje gotovo nemoguće doći do lekara, jer ih nema i pozajmljuju se sa Ginekologije, iako se čula izjava da su uspeli da premoste, te da sada dispanzer ipak radi. Opet postavljamo pitanje nadležnima - kako je moguće da u protekloj deceniji niko nije predvideo ovakav ishod i zbog čega su partijski podobni lekari i lekarke, umesto na specijalizaciju iz ginekologije, gurani na razne specijalizacije po svojoj želji, što je i danas aktuelno prilikom takve vrste zapošljavanja".

Stradala je pacijentkinja...

Izražavaamo duboko saučešće porodici. S druge strane, pozdravljamo inicijativu vranjskog tužilaštva da se slučaj smrti i eventualna odgovornost utvrde. U tom smislu, slučaj ćemo pomno pratiti do krajnjeg ishoda, uz dužnost da građanima i građankama skrećemo pažnju na svaku nepravilnost u radu nadležnih o kojoj budemo imali saznanje", navodi Drmonjić.

Najnovije vesti